Ga naar de inhoud

Een drinkbeker met een rietje voor je kind: aanrader of niet?

Uit een beker drinken is een vaardigheid die kinderen stap voor stap leren. Daarom is het belangrijk dat je je kindje steeds de juiste beker geeft, op maat van zijn motorische ontwikkeling. Zo kan een drinkbeker met een rietje nuttig zijn om de mondmotoriek verder te ontwikkelen.

 

Een drinkbeker met een rietje: aanrader of niet voor je kind?

De juiste beker voor jouw kind

Zoals we eerder al schreven op deze blog, kan een baby vanaf ongeveer vier maanden beginnen oefenen met drinken uit een beker. Gemiddeld duurt het zo’n vijftien maanden vooraleer hij dit volledig beheerst en uit een ‘gewone’ beker met een rand kan drinken, net zoals volwassenen.

Vooraleer het zover is, kan hij zijn motoriek oefenen met behulp van achtereenvolgens:

  • een oefenbeker (vanaf vier maanden)
  • een tuitbeker (vanaf zes maanden, als het kindje zelfstandig kan zitten)
  • een beker met een antiknoeirand  (vanaf zes maanden, als het kindje al kan kruipen)

De meeste bekers hebben een leeftijdsaanduiding, maar dat is slechts een indicatie. Elk kind is namelijk anders en doorloopt het leerproces op zijn eigen tempo. Let voor de keuze van de juiste beker dus vooral op de ontwikkeling van je peuter.

Leren drinken met een rietje

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om je kind een beker met een rietje te geven vooraleer hij zich aan een beker met drinkrand waagt. Zo’n rietjesbeker helpt om de mondmotoriek nog verder te ontwikkelen. Door te drinken met een rietje verleert jouw kind namelijk de reflex om te zuigen aan een fles. Je peuter kan een rietjesbeker gebruiken vanaf zo’n twaalf maanden.

Je kind leren drinken met een rietje gaat het makkelijkst als je hem eerst laat proberen met een wat dikkere vloeistof. Ook kan het helpen om te oefenen met een rietje uit een glas, vooraleer je de drinkbeker aanbiedt.

Een drinkbeker met rietje kopen?

Ben je op zoek naar een drinkbeker met een rietje voor jouw kind? In ons assortiment vind je tal van verschillende modellen!