Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Wat je moet weten over tepelverzorging wanneer je borstvoeding geeft

Borstvoeding is een echt wonder. Je kan je kleine mirakeltje voeden met je eigen lichaam. Maar dat betekent niet dat alles zomaar vanzelf gaat. Zo mag je bijvoorbeeld je tepels niet vergeten. Vraag het aan elke vrouw die al borstvoeding gaf, en ze zullen je vertellen dat je tepels hard werk verzetten! Een minder leuk resultaat kan zijn dat je rode, pijnlijke, ontstoken tepels krijgt. Wil je hierop voorbereid zijn of wil je gewoon alles weten wat er te weten valt over pijnlijke tepels? Dan ben je hier aan het juiste adres.
 


 

Wat veroorzaakt dit?

Er is meer dan een reden waarom je tepels pijnlijk kunnen aanvoelen bij het borstvoeding geven. Sommige redenen zijn erg simpel en kunnen makkelijk opgelost worden, andere zijn wat gecompliceerder. Een vaak voorkomende oorzaak is dat je baby niet goed aangelegd is. Goed aanleggen, een goede positie bij het aanleggen, is essentieel voor een vlotte borstvoeding. Wanneer je baby bijvoorbeeld te oppervlakkig aanhapt, zullen je tepels de prijs betalen en geïrriteerd raken. Een verwante oorzaak is wanneer pijnlijke tepels ontstaan door te veel wrijving. Je tepels zijn hier nog nooit aan blootgesteld en moeten nog wat wennen. Daarnaast kan een ander praktisch probleem zijn wanneer je een borstkolf gebruikt met een borstschild dat niet de juiste maat heeft voor jou. Het is belangrijk om te letten op de maat, zodat je tepels niet schuren tegen de binnenzijde van de trechter of er te ver worden ingetrokken. Daarom zijn er verschillende maten beschikbaar, zoals je bijvoorbeeld hier kan zien.

Vervolgens zijn er natuurlijk ook medische oorzaken. Soms krijg je last van pijnlijke tepels doordat je baby een medisch probleem heeft, bijvoorbeeld wanneer hij/zij een verkorte tongriem heeft of last heeft van spruw. En ten slotte kan je last hebben van mastitis, een ontsteking van het borstweefsel, of een schimmelinfectie of melkblaren. Dat klinkt allemaal niet erg aangenaam, maar er is overal een remedie voor!

Hoe kan ik dit voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen zoals we allemaal weten, dus met deze tips en tricks zou je je tepels in optimale conditie kunnen houden. Het goed aanleggen is cruciaal, dus probeer te vinden wat best werkt voor jou en je baby. Je kan de manier waarop je jouw baby vasthoudt aanpassen en wat verschillende posities uitproberen. Een lactatiedeskundige kan helpen wanneer je hierbij meer hulp nodig hebt. Je tepels drooghouden is ook een belangrijk aspect wanneer je ze gezond wil houden. Dat kan je doen door ze te drogen tussen de borstvoedingssessies door en borstkompressen te gebruiken wanneer je regelmatig lekt (vergeet dan niet om de borstkompressen tijdig te vervangen!). Je BH speelt ook een rol, dus zorg ervoor dat die goed ondersteunt en uit ademende materialen gemaakt is.

Zoals we al zeiden, kan een borstschild in verkeerde maat heel wat irritatie veroorzaken, dus voorkom dit door de juist maat te kiezen. Denk eraan dat je maat ook kan veranderen doorheen de tijd en dat ook het juist kolfprogramma van een elektrische kolf van belang is. Wil je jouw elektrische kolf volledig aan jouw noden kunnen aanpassen? Bekijk dan even onze hoogwaardige elektrische borstkolf.

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar hydrateren, hydrateren, hydrateren! De veiligste manier om dit te doen is met een uitstekende tepelcrème. Goede tepelcrème bevat het zeer hydraterende lanoline en vormt een beschermende barrière over je tepels. Om er zeker van te zijn dat je enkel natuurlijke producten op je lichaam gebruikt, kan je kiezen voor tepelcrème met natuurlijke ingrediënten.
Het laatste wat we moeten vermelden: wanneer je baby tandjes begint te krijgen, zullen je tepels daar waarschijnlijk de gevolgen van dragen. Bijtspeeltjes kunnen dan echte lifesavers zijn, daar kunnen ze zoveel op knabbelen als ze willen.

Bescherm pijnlijke tepels met een tepelcrème
pijnlijke tepels beschermlaag met tepelcrème beschermlaag met tepelcrème

Hoe kan ik ze genezen?

Natuurlijk zijn er veel oplossingen om de pijn van je gekloofde of geïrriteerde tepels te verlichten. Sommige dingen zullen niet voor iedereen even goed werken, dus probeer zeker maar uit wat best bij jou past. We sommen enkele methoden op die je kan testen:

  • Leun over de gootsteen en gebruik een warm, vochtig kompres op een borst tegelijk.
  • Wanneer je borsten gezwollen zijn, gebruik dan een kolf om een beetje melk te kolven (die melk kan je dan bewaren als je wil).
  • Masseer zachtjes je borsten terwijl je onder de douche staat en laat de melk eruit druppen.
  • Breng koele kompressen of hydrogel pads aan.
  • Verse borstmelk kan helpen om beschadigde tepels te herstellen, dus probeer een paar druppels in te masseren voor en na het voeden.
  • Gebruik enkel water onder de douche, geen zeep of douchegel.

Een andere aanpassing die je kan maken, is om je baby borstvoeding te geven vooraleer hij echt honger heeft, zodat hij minder gulzig drinkt en je tepels wat meer gespaard worden. Als je tepelschilden gebruikt om ze te beschermen terwijl je borstvoeding geeft, onthoud dan dat dit enkel een tijdelijke oplossing is. En zoals hierboven al gezegd, hydrateren is de redding! Tepelcrème met lanoline gebruiken voor je gekloofde tepels zal de pijn verlichten en het genezingsproces helpen.
Lijkt niks te werken? Ga dan naar een dokter of lactatiedeskundige en overweeg om tijdelijk over te schakelen op afgekolfde melk. Ga ervoor, kersverse mama! Jij kan het!