Ga naar de inhoud

Mijn baby heeft pijn bij doorkomende tandjes: wat kan ik doen?

De meeste baby’s die tandjes krijgen, hebben daar aardig wat last van. Als mama kan het hartverscheurend zijn om je kindje pijn te zien lijden, terwijl het niet begrijpt waarom. Gelukkig hoef je niet machteloos te blijven toekijken. Wij hebben namelijk heel wat tips in huis om pijn bij doorkomende tandjes te verlichten. Volg even mee!

 

tips tegen pijn bij doorkomende tandjes

Tips om tandpijn bij baby’s te verlichten

  • Misschien merkte je al dat je kindje de laatste tijd op van alles en nog wat zuigt en knabbelt  en plots erg veel speeksel produceert. Tandpijn veroorzaakt namelijk een jeukerig gevoel aan het tandvlees. Daarom bestaan er speciale bijtringen, bijtkettingen en bijthandschoenen. Sommige kun je zelfs in de koelkast stoppen voor een extra verkoelend en verzachtend effect.
  • Zijn er al enkele tandjes goed doorgekomen? Dan kun je je baby gerust laten kauwen op een stuk brood of een droge koek.
  • Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een gekoeld theelepeltje.
  • Baby’s die pijn hebben door doorkomende tandjes krijgen van de huisarts weleens een pijnverzachtende gel of druppeltjes voorgeschreven.
  • Heeft je baby koorts? Je mag kinderen vanaf drie maanden af en toe een paracetamol geven, uiteraard alleen de aangepaste babyversie. Vraag je dokter of apotheker naar de juiste dosering.
  • Hou je baby’s tandvlees in goede conditie door een geschikte tandgel te gebruiken.

Wat als je baby last blijft hebben?

Eerste tandjes kunnen met heel wat verschillende symptomen gepaard gaan, die ook voorkomen als je baby ergens anders last van heeft. Zo kan je kindje erg huilerig zijn, slecht slapen en zelfs last hebben van luieruitslag. Als je twijfelt of tandpijn wel echt de boosdoener is of als je kindje drie dagen of langer koorts heeft, dan mag je zeker niet aarzelen om je huisarts te contacteren.

Tip! Om te weten of er een tandje klaar zit, voel je met een schone vinger over het tandvlees. Een tandje dat bijna komt piepen, voelt aan als een harde knobbel.

Eerste tandjes? Poetsen maar! 

Wist je dat tandartsen aanraden om het tandvlees bij baby’s al te poetsen vóór de eerste tandjes er zijn? Dat kan eenvoudig met een nat doekje rond je vinger. Zodra het eerste tandje er is, moet je uiteraard ook dat dagelijks poetsen. Met een speciale (vinger)tandenborstel voor baby’s en een tube kindertandpasta heb je dat zo voor elkaar.