Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe krijg je die flesjes en spenen nu echt schoon?

Als kersverse ouder wil je natuurlijk je baby’tje beschermen tegen zoveel mogelijk vieze beestjes en bacteriën. De flessen en spenen schoonhouden die dagelijks in zijn/haar mondje terechtkomen, is daar dan ook een belangrijk onderdeel van. Maar hoe ga je hiervoor precies te werk?

 
nuby sterilisator
 

 

Er zijn verschillende aanbevelingen terug te vinden als het aankomt op al dan niet steriliseren van drinkflesjes en fopspenen en hoe vaak. Volgens sommigen is gewoon grondig uitwassen met een milde zeep voldoende aangezien de materialen van flessen en spenen ondertussen al grondig verbeterd zijn. Anderen blijven toch aanbevelen om (heel) regelmatig ook te steriliseren. Vast staat dat bij steriliseren de bacteriën gedood worden en dit dus zeker de veiligste manier van schoonmaken is voor uw baby. Wel moet erop gelet worden dat de flessen en spenen geschikt zijn voor steriliseren op hoge temperaturen. Wanneer niet-geschikte materialen gesteriliseerd worden, of te lang gesteriliseerd worden, zouden ze namelijk kunnen smelten of vervormen. 

Wanneer de fles of fopspeen uit geschikt materiaal is samengesteld, wordt over het algemeen wel aangeraden om voor het eerste gebruik te steriliseren. Daarna verschillen de aanbevelingen, maar om zeker te zijn kan je tot 6 maand na elk gebruik steriliseren. Daarna zou het immuunsysteem van je kindje versterkt moeten zijn en zou 1 keer per week steriliseren volstaan. In combinatie met blijvend reinigen na elk gebruik natuurlijk.

Is je baby ziek of ziek geweest? Dan is het van belang dat je de babyfles blijft steriliseren totdat je baby weer beter is. Anders kunnen er bacteriën in achterblijven. Hoe pak je dit nu best aan? Hieronder bekijken we enkele schoonmaakmethoden.

Afwassen in een sopje

Na elk gebruik wordt aangeraden om flessen sowieso uit te wassen met heet water en een milde zeep. Haal na iedere voeding de fles uit elkaar en reinig alle onderdelen. Melkresten zijn later namelijk moeilijker te verwijderen. Er bestaan ook speciale flessen- of speenborstels om dit een stuk makkelijker te maken. Zo vind je in het Nûby™ gamma flessenborstels met een kleinere speenborstel en eventueel met zuignap of extra sponsje. Spoel daarna alle onderdelen schoon met water zonder zeep.
Opgelet: Gebruik geen harde (schuur)sponzen en borstels met uitsteeksels die het siliconenmateriaal kunnen beschadigen. We raden je aan om de flessen- en spenenborstel te gebruiken en ze voorzichtig schoon te maken.

Vaatwasser

Sommige producten kunnen perfect mee in de vaatwasser. Kijk altijd eerst na in de gebruiksaanwijzing van je babyproduct of het hiervoor geschikt is. En houd natuurlijk in je achterhoofd dat dit niet gelijk is aan steriliseren. In een huishoudelijke vaatwasser is de temperatuur te laag om te steriliseren. De Nûby™ producten die in de vaatwasser kunnen gestopt worden, hebben hier steeds een duidelijke vermelding van in de gebruiksaanwijzing. Maak in het geval van een fles de speen los van de fles en plaats alle onderdelen op het bovenste rek van de vaatwasmachine (gebruik alleen een milde zeep of tablet). Spoel ‘m daarna voor de zekerheid nog even af zodat er geen resten van vaatwastabletten in blijven hangen.

Steriliseren in kokend water

Je kunt ook heel eenvoudig de fles in een pan steriliseren. Reinig de flessen altijd grondig voordat je ze steriliseert. Maak de speen los van de fles en breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Stop de fles en schroefdop hierin en zorg dat hij volledig bedekt is met water. Het kan nodig zijn om er iets zwaars op te leggen zodat de fles onder water blijft. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in de fles zit om scheurtjes te voorkomen. Laat de onderdelen zeker 5 minuten in het kokend water en zorg dat ze elkaar of de zijkant van de pan niet raken om vervorming en beschadiging te vermijden. Voeg er de laatste 3 minuten de spenen aan toe. Je kan eventueel een eetlepel azijn bij het water toevoegen om kalkaanslag op de flessen te voorkomen. Natuurlijk even goed opletten wanneer je de flessen weer vastneemt, in kokend water wil je je handen liever niet steken!

Steriliseren in de magnetron

De magnetron is ontzettend handig om flessen en spenen te steriliseren. Door het gebruik van de intensieve hitte dood je in een klap alle bacteriën en schimmels. De flessen worden dan best in een steriliseerapparaat specifiek voor het gebruik in de microgolfoven gesteriliseerd. De Nûby™ Stoomsterilisator voor magnetron past perfect in je magnetron thuis. Je kan tot 4 flessen met accessoires tegelijk steriliseren. Hoe gebruik je de sterilisator? Kijk hier maar even verder.

Steriliseren met een elektrische sterilisator

Met een elektrische stoomsterilisator wordt het steriliseren zo gemakkelijk als maar zijn kan. Je legt de fles er gewoon in, drukt op de knop en de rest gaat vanzelf! De Nûby™ 3-in-1 flessenwarmer en sterilisator gebruikt de intense warmte van de stoom om schadelijke bacteriën te verminderen en te doden. Dit proces wordt ook in ziekenhuizen gebruikt. Ons gamma aan sterilisators is zodanig ontwikkeld dat het eenvoudig en makkelijk bescherming biedt in stijlvolle, compacte designs. Volg de instructies van je elektrische sterilisator altijd nauwgezet. Hoe gebruik je de Nûby™ sterilisator? Kijk hier maar even verder.

En we sluiten af met nog een paar handige tips en weetjes:

  • Was je handen zorgvuldig vooraleer je de flessen en spenen vastneemt of neem een tang of propere keukendoek om je niet te verbranden.
  • Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken en afkoelen.
  • Bewaar de gesteriliseerde flessen en spenen op een vliegenvrije en afgesloten plaats (bv. de koelkast).
  • De onderdelen van de fles kunnen verkleuren door kleurstoffen in de voeding. Dit is niet van invloed op de kwaliteit.
  • Zeker ook nog de moeite om te vermelden: alle Nûby™ producten zijn BPA vrij, er is dus geen risico op het vrijkomen van het schadelijke BPA bij verwarming van het product.