Ga naar de inhoud

Een drinkbeker voor je baby kiezen: waarop moet je letten?

Als je kindje ongeveer vier maanden oud is, kun je hem of haar stilaan laten drinken uit een drinkbeker. Maar de ene beker is de andere niet. In dit artikel zetten we enkele criteria op een rijtje die je het best voor ogen houdt als je een drinkbeker voor je baby kiest.

 

drinkbeker baby kiezen

Een oefenbeker voor baby’s

Pasgeboren baby’s krijgen uitsluitend borstvoeding of flesvoeding, maar als ze enkele maanden oud zijn, kun je ze al laten wennen aan een beker. Geen ‘grotemensenbeker’ natuurlijk, maar een zogenaamde oefenbeker, met grote, zachte handgrepen en een speen.

Leren drinken uit een beker is een proces, niet iets dat van de ene dag op de andere lukt. Tijdens deze periode kun je drinken uit de oefenbeker dan ook gerust nog afwisselen met flesvoeding.

Enkele belangrijke keuzecriteria voor drinkbekers

Ga je een drinkbeker voor je baby kopen? Vergelijk de verschillende modellen goed met elkaar voordat je jouw keuze maakt. Let zeker op deze zaken:

  • De (on)breekbaarheid en algemene stevigheid van de beker
  • De zachtheid van het materiaal
  • De vorm, grootte en plaatsing van de handvaten en de drinktuit
  • De (duidelijke) aanduiding van het volume in de beker
  • De vaatwasbestendigheid
  • De beschikbare kleuren
  • De logo’s die aangeven dat de beker de Europese veiligheidsnormen respecteert. Zo mogen producten voor kinderen bijvoorbeeld geen giftige verf bevatten.

Tuit of geen tuit?

Op heel wat internetfora doet de waarschuwing de ronde dat drinkbekers met een tuit slecht zouden zijn voor de ontwikkeling van je baby. Zo zouden deze modellen een nadelige invloed hebben op de vorming van de kaak, het gebit en de motoriek van de tong. Ook tandbederf en slissen worden genoemd als mogelijke risico’s.

Deze gevaren zijn evenwel alleen reëel als je baby te veel en te langdurig een drinkbeker met tuit gebruikt. Is je baby al wat ouder en lukt het drinken aardig? Schakel dan tijdig over op een andere model drinkbeker dat beter aansluit bij zijn leeftijd en vaardigheden.

Op zoek naar een drinkbeker voor je baby? Neem zeker een kijkje in ons ruime assortiment.