Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Dit zijn de 10 grootste voordelen van borstvoeding

Veel mama’s die borstvoeding geven, doen dat heel bewust. Of jij je kindje de borst geeft of liever een flesje, kies je natuurlijk lekker zelf. Maar misschien twijfel je nog en kom je graag meer te weten over de voordelen die borstvoeding biedt. Lees in dat geval zeker verder!

 

Borstvoeding voordelen

De voordelen van borstvoeding voor mama

Borstvoeding is niet alleen gezond voor je baby. Ook als mama pluk je er de vruchten van.

1. Borstvoeding helpt je lichaam herstellen

Onderzoek toont aan dat borstvoeding bloedingen na de bevalling helpt te voorkomen. Bovendien maakt je lichaam oxytocine aan telkens als je je kindje aan de borst legt. Dat hormoon stimuleert je baarmoeder om samen te trekken, tot ze weer haar grootte van voor de zwangerschap heeft bereikt.

2. Het versterkt de band met je kindje

Het hoeft weinig uitleg dat borstvoeding de band met je kindje versterkt. Maar maak je geen zorgen: ook met flessenvoeding bouw je aan een sterke band met je baby. Je biedt je kindje namelijk net zoveel rust en warmte als met borstvoeding. 

3. Je valt makkelijker af

Misschien vliegen de zwangerschapskilo’s er bij jou meteen weer af, maar misschien ook niet. Elke vrouw is anders. Het is wel een feit dat je sneller weer je oorspronkelijke gewicht bereikt als je borstvoeding geeft. 

4. Je bespaart tijd

Moedermelk is altijd beschikbaar en perfect steriel

5. Borstvoeding geven maakt je gezonder

Onderzoekers zijn het erover eens dat borstvoeding geven je kans op osteoporose, borstkanker en eierstokkanker vermindert. 

De voordelen van borstvoeding voor baby

Borstvoeding is niet zomaar voedsel voor je baby. Het biedt heel wat gezondheidsvoordelen, zowel in het begin als in het volwassen leven. 

 

1. Meer weerstand

Moedermelk zit tjokvol antistoffen die het afweersysteem een handje toesteken. Op die manier verkleint borstvoeding – of flessenvoeding, als je kolft – het risico op allerlei infecties en zelfs allergieën voor je baby.

2. Betere ontwikkeling

Daarnaast stimuleert moedermelk de groei van goede darmbacteriën en zitten er onverzadigde vetzuren in die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling. Het is ook aangetoond dat moedermelk de spijsvertering bevordert en zelfs zorgt voor een betere ontwikkeling van het gebit, de kaak en de spraak.  

3. Minder kans op overgewicht

Baby’s die minstens enige maanden borstvoeding krijgen, hebben minder kans om als kind en in hun volwassen leven overgewicht te krijgen.

4. Vaste voeding wordt makkelijker 

Borstvoeding helpt je kindje makkelijker overschakelen op vaste voeding. Het is dan namelijk al gewend aan de wisselende geur en smaak van moedermelk – wat mama eet, bepaalt mee de smaak van de melk.

5. Veilige hechting

Tot slot geeft borstvoeding je baby een extra veilig gevoel. Maar zoals we eerder al zeiden, kun je met flessenvoeding net zo goed een veilige hechting teweegbrengen. Het gaat namelijk vooral om het moment zelf – neem dus alle tijd om ervan te genieten.