Ga naar de inhoud

Borstvoeding: Hoe weet ik of mijn baby genoeg melk op heeft?

Borstvoedings tips

Heeft jouw baby aan het einde van de dag wel genoeg gedronken? Zeker tijdens de periode van de borstvoeding is dat niet altijd even makkelijk te achterhalen, omdat elke baby er een ander drinkpatroon op nahoudt.

 

Hoewel je baby zelf het voedingsschema kan bepalen, zijn 8 tot 12 voedingen per dag eerder de regel dan de uitzondering. Het maagje van jouw pasgeboren spruit is namelijk zo klein dat hij maar 10ml per keer drinken kan. Daarom moet hij overdag minstens elke 3 uur kunnen drinken. 

Geef je kleintje bij elke maaltijd de keuze van beide borsten, ook al lijkt hij of zij een lichte voorkeur te hebben. Laat ze rustig drinken tot ze zelf aangeven geen trek meer te hebben. Als ze geen honger meer hebben, draaien ze zich immers vanzelf weg. Dit kan tussen de 10 tot 20 minuten duren. Daarna is het tijd om hem schoon te maken en klaar te maken voor een flink boertje. 

Lijkt je baby nog honger te hebben na je ene borst? Biedt dan gerust de tweede aan. Is je baby daarna nog onrustig, laat dan niet na om je vroedvrouw, dokter of lactatiedeskundige te contacteren. Het kan namelijk steeds dat jouw melkproductie iets te laag is. 

 

5 dingen waar je aan ziet dat je baby genoeg drinkt.

 

  • je baby heeft per dag 4 tot 6 plasluiers

  • je baby ligt vaak voor een tijdje goed wakker en lijkt tevreden

  • je baby neemt grote slokken na elkaar, afgewisseld door korte pauzes

  • je baby komt goed bij in gewicht (de eerste dagen kan je baby een beetje afvallen, wat normaal is)

  • na het voeden voel je duidelijk de verlichting van de druk in je borsten

Reacties

Reageer